canlı destek
Bize Ulaşın+90 252 502 4 502
çalışma saatleri
Çalışma saatleri08:30 - 01:00
Villa Kiralama | garantivillam.com | Güvenilir Yazlık Villa Tatili

Koyları, plajları, doğal gezi alanları, kamp merkezleri, piknik yerleri ve tarihi kalıntılar gibi çok farklı yönlerden çok sayıda güzelliklerle donatılmış olan Fethiye, Muğla’nın en büyük ilçesi. Burada tatil yapmak isteyenleri bekleyen çok sayıda balta girmemiş bakir ormanlar, ünlü ve temiz plajlar, mağaralar, tarihi yerler olduğunu göreceksiniz. 

Bu içeriğimizi kültür turizminden keyif alan veFethiye’nin tarihi gezi yerlerikeşfine çıkmak isteyenler için bir rehber olmasını istedik. Kendinize harika bir rota oluşturmak ve gezi listesi hazırlamak için okumaya devam edin. 

Fethiye Arkeoloji Müzesi 

Fethiye’nin tarihi gezi yerleriarasında doğal bir ortam olarak karşımıza çıkmasa da tarih tutkunlarının en hayran kalacağını düşündüğümüz lokasyonu ilk olarak belirtmek istedik. Açılışı 1987 tarihinde gerçekleştirilmiş olan müzenin antik kentlerden deprem sonrası yapılan çalışmalardan elde edilen kalıntılar kronolojik olarak sergilenmektedir. 

Pek çoğu seramik olan bu eserlerin Likya, Osmanlı, Bizans ve Roma dönemlerine ait çok sayıda tarihi aydınlatan unsurlar olduğundan söz edelim. Merkez Kesikkapı mahallesinde yer alan Fethiye Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Amintas Kaya Mezarları

Kral Mezarları olarak da adlandırılan Amintas Kaya Mezarları Fethiye merkezinin güneyindeki dağların alt kısımlarında bulunmaktadır. 

Mezarların ismi Hermagios’un oğlu Amintas’tan gelmektedir. Bu da MÖ 350 yılında yaptırılmış olan mezarlığın yazıtında Yunanca ‘Amyntou tou Ermagiou’ yani ‘Hermagios’un oglu Amintas’ yazısından anlaşılmaktadır. 

Eski yıllarda Fethiye bölgesinde kurulu olan Telmessos kentinin kralı olduğu düşünülen Amintas’ın anısı için bu mezarlığın başka biri tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Likya uygarlığının kalıntılarından biri olan bu yapı incelendiğinde mezarın içerisine bir insanın çok rahat sığabildiği görülmektedir. Mezarlığın bir anıt olarak yaptırılmış olması bölge halkının ölen kişiye tapmak istediğini düşündürmektedir. 

Fethiye merkeze yürüme mesafesi kadar yakın olan Kral Mezarlığı’na gitmek için toplu taşıma araçları veya taksiyi de tercih edebilirsiniz. 

Fethiye Paspatur Çarşısı 

Sadece Fethiye’nin değil Türkiye’nin en eski alışveriş lokasyonlarından biri olan Paspatur Çarşısı tarihi bir bölge olup halk tarafından ‘Eski Kent’ olarak da adlandırılır. Paspatur ismi Fransızcadan gelmektedir. Bunun nedeni burada 19. yüzyılda Fransız işçilerin krom madeninde çalışmış olmalarıdır. 

Bölgede bulunan en eski tarihi yapı 1791 senesinde yapılmış olan camidir. Burada bir de 1891’de yapılmış Osmanlı hamamı bulunmaktadır. 

Paspatur Çarşısında 1920li yıllarda Lozan Anlaşması sonrası gerçekleşen Türk – Yunan mübadele göçü zamanlarına kadar bölgede Rumlar yaşamaktaydı. Rumlar gittikten sonra geriye kalan dükkanları Türkler kullanmaya başlamıştır. 

Günümüzde hala eski gelenekleri devam ettiren el dokuması halı kilim satışı yapan, deri işleyen dükkanlar bulunmakta. Bunun yanı sıra burada çok sayıda hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve kafeler de işletiliyor. 

Xanthos-Letoon Antik Kenti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve listeye 1988’de girmiş olan Xanthos Antik Kenti, Fethiye ve Kaş’ın arasında konumlanmıştır.Fethiye’nin tarihi gezi yerlerilistenizi hazırlarken mutlaka bu antik kalıntıları görmeniz gerektiğini unutmamalısınız. 

MÖ 545 senesinden sonra Perslere geçen kent bağımsızlığını yitirince bir yangında harap olmuş ve ardından yeniden kurulmuştur. MÖ 2. yüzyıldan sonra Likya’nın başkenti unvanını almıştır. Arap, Bizans ve Romalıların egemenliği altında kalan bölgede Roma döneminin ve Helenistik dönemin yansımaları açıkça hissedilmektedir. Bölgeye giriş ücretli olsa da müze kartın geçerli olduğunu belirtelim. 

Daedalus Antik Kenti

Daedalus Antik Kenti, İnlice Köyü’nde bulunmaktadır ve kent merkezine yaklaşık 30 km mesafede yer almaktadır. Etrafında körfez, vadi ve nehir bulunan bu antik kent tepe bir noktada bulunur. Üst taraftan balta girmemiş ormanlarla kaplı bölgenin harika manzarasını izlemek mümkündür. 

Antik kentin içine girildiği zaman dev sarnıçlar, basamaklar, eski çizimler, Likya kalıntıları, kale surları ve mezarlıklar olduğu görülecektir. Minibüs ile gelebileceğiniz bu yere giriş tamamen ücretsizdir. 

Tlos Antik Kenti 

Kent merkezine neredeyse 40 km mesafede bulunan Tlos Antik Kenti tıpkı Xanthos Antik Kenti gibi Likyalılara ait bir bölgedir. Eski Yunan mitolojisindeki Tremilus ile Praksidike’nin 4 oğlundan biri olan Tlos’un ismi bu yerleşim yerine zamanında layık görüldüğü düşünülmektedir. 

Akropol tepesinin dik yamaçları sayesinde yıllar içerisinde Tlos Antik Kenti korunmuştur. Burada yer alan sur duvarları, kaya mezarları ve Likya, Roma, Bizans ile Osmanlı dönemine ait kalıntıların pek çoğu turistlerin yıl boyu dikkatini çeken yapılar arasında olmuştur. 

Af Kule Manastırı

Rakımı 400 metre olan bu yer bölge halkı tarafından Çile Manastırı şeklinde isimlendirilmektedir. Çam ormanlarının içinden geçen bir yoldan yürüyerek gezebileceğiniz Af Kule Manastırı’nın inşasının 5 veya 6. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. 

Manastır yolunda yürürken karşınıza yabani hayvanlar, el değmemiş bir orman ve endemik bitki türleri çıkacak ve size harika bir deneyim sunacaktır. Fazla yürümek istemeyenler yolun belirli bir yerine kadar araba ile ulaşıp sonrasını yürümeyi tercih edebilir.Fethiye’de gezilecek tarihi yerlerlistenizde mutlaka Af Kule Manastırı’nın yer aldığından emin olmalısınız. 

Kadyanda Antik Kenti

Merkeze neredeyse 25 km uzaklıkta olan Kadyanda Antik Kenti, Üzümlü Belediyesi’ne bağlıdır. Burası bir dönemler Likyalıların yaşadığı bir bölge olup o zamanlardan günümüze Likçe kitabeler, kaya mezarlıklar ve çevresinde bulunan sur kalıntıları kalmıştır. 

Surlar Roma döneminde onarılmış ve kullanılmıştır. Burada bulunan kalıntılar arasında koşu pisti, hamam, konaklama yerlerine dair izler, Helenistik Dönem tiyatrosu, Agora, tapınak kalıntıları gibi ilginç tarihi değerler bulunmaktadır. 

Fethiye Limanı ve Fethiye Körfezinin görüldüğü bu yerde zaman geçirirken çam ağaçlarının muhteşem kokusunu duyacaksınız. Kente girişin ücretli olduğunu ancak müze kartın geçerli olduğunu ve belirli bir yere kadar araçla ulaştıktan sonra yürümeniz gerektiğini de belirelim.

 
scrollIcon
Soru SorwhatsappCanlı Destek
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
  • Gecelik Fiyat0 Gece
  • Temizlik Ücreti000₺
  • Toplam Tutar000₺
  • ÖDEME PLANI
  • Ön Ödeme (%)0₺
  • Girişte Nakit Ödenecek0₺